1 de juny del 2008

Ding-dong! Sóc el 3G, parlem?

Avui al matí, just arribar al fons de la boca que em porta a agafar el tren m'he trobat amb un anunci en forma de notícia de premsa a les mans. Donaven a conèixer de part d'Apple la sortida de la pròxima generació del seu flamant i best seller reproductor musical que ha pràcticament esborrat la paraula walkman de la nostra societat, l'iPod. I tot i que avui dia aquest últim mot es passeja sovint per les converses tecnològiques i cools de la gent, el seu successor ja fa temps, un anyet, que té un altre nom: iPhone. Doncs bé, ja està desfassat, ara toca iPhone3G, que es veu que abans no els sabien fer...

Bé, mentida, els iPhones no són ben bé uns successors. De fet iPhone és la integració de diversos possibles gadgets tecnològics, el més destacat dels quals són ser un telèfon mòbil (d'aquí l'iNom) i la possibiltat de navegar per Internet. A més de ser un reproductor multimèdia portàtil (música, fotos, vídeos, pel·lícules, emissions de ràdiointernet, llibres audibles...) i també una PDA (agenda personal digital). I, és clar, clic! fa fotos amb megapixels de resolució!

L'aparell en qüestió sembla fabulós, molta gent espera coses com aquesta i molt més, encara que no ho sàpiga. Per això la premsa avisa. I bé, ara ens podríem posar a parlar de la guerra entre les grans companyies per arribar a dominar el mercat de les comunicacions i la multimèdia.

Però el que em porta a parlar dels aparells electrònics portàtils personals, amb l'excusa de l'anunci de l'iPhone3G, és l'ús del temps lliure que fa la gent al tren o a llocs de context similar. Els últims temps la gent utilitza cada vegada més aquests gadgets portàtils, i encara també de més antics, com els llibres. Per aprofitar l'estona o, si més no, ocupar-la.

Perquè, què pot fer una persona corrent de la nostra societat quan està tancada en un vagó amb un bon nombre d'individus semblants i normalment desconeguts sense poder sortir-ne fins que el final del trajecte ho marqui?

Crec que el tren seria un espai esplèndit perquè les persones coneguessin gent nova, fessin relació social. Ara, a vegades és com un teatre on pots veure actuar grups de gent que va junta. O a cadascú individualment. I fins i tot com interaccionen desconeguts moguts per algun accident situacional. Però podria ser molt més! Un espai de tertúlia i debat, o fins i tot un petit fòrum de coneixaments.

De sempre existeixen les tertúlies de bar entre clients habituals. No, no es tracta de crear converses banals sobre el futbol. També bé que existeixen activitats muntades artificialment perquè la gent interessada pugui crear nous vincles d'amistat o relació sentimental amb desconeguts. No. No es tracta, d'anar tan enllà tampoc, no cal. Però, seria possible que entre nosaltres, a la nostra potser freda cultura, fóssim capaços de ser molt més oberts a la comunicació espontània i directa amb els que compartim un espai efímer com el viatge en tren?

L'iTalk podria ser una simple enganxina d'última generació que tot usuari del tren escolliria portar quan estigués interessat en participar a l'activitat. La conversa podria començar simplement perquè sí, entre els usuaris de dit artefacte d'última generació, amb qualsevol excusa. També es podria promoure el debat sobre alguna notícia que sortís a la premsa escrita gratuïta (l'eina més utilitzada per passar l'estona al tren, que no informar-se, ja sabem).

Aleshores, a partir d'això, segurament la gent canviaria, o més ben dit, esculpiria, la percepció de les persones que té al voltant, les desembolicaria. A vegades ja passa una mica, quan a una persona l'assalta la trucada d'un mòbil, per exemple. La seva conversa comença a dibuixar aquella persona més enllà de la seva aparença.

Però el més important seria l'enriquiment mutu que es produiria, i que ara estem perdent, com una immensa font d'energia desprofitada. Quant coneixament desconegut que viatja escapolint-se entre el poc espai que resta dins el vagó entre les persones. Aïllats viatjants en hora punta.

En general, la tendència de la societat no és potser perdre la comunicació, segurament creix. Però aquesta s'esdevé de forma virtual. I en aquest canvi hi ha alguna cosa que se'ns escapa. Una diferència que ens fa canviar la personalitat com a societat.

I això és el que em trobo al tren mentre deixo els fulls de premsa plegats i a punt per a ser llegits per un nou desconegut: gent fent temps d'oci individual. Escoltar música o la ràdio. Llegir llibres o premsa. Jugar a vídeojocs o passatemps. Dormir o absentar-se. Obsevar l'escena o el paisatge. O bé, sí! també emprèn una activitat comunicativa. Parlant amb la gent que va, en directe, diguem-ne. I, molt sovint, parlant pel mòbil, escrivint SMS...

L'iPhone mescla les dues opcions: l'oci individual i la comunicació. Però aquesta última només en la seva vessant virtual. Cal dir que si ens fixem amb la tasca comunicativa de l'aparell trobarem que, a banda de la part del seu ús com a mòbil el qual ens permet comunicar-nos amb ja coneguts, hi ha un ingredient nou molt important. Posar-nos Internet a la butxaca.

I què té Internet? Doncs que, en la comunicació entre grups i persones, a part de servir per a enllaços entre ja coneguts, actua com a generador de contactes, de teler d'una xarxa d'individus desconeguts (pel menys primerament) que deixen fluir allò que volen dir, les seves idees, coneixaments i opinions potser més lliurement que mai. Normalment agrupats per interessos comuns.

I en canvi, això mateix no som capaços de fer-ho directament, si ens trobem realment amb els altres. Sembla que per aconseguir això necessitem alguna cosa com l'iPhone3G. Potser un dia parlarem a través d'Internet amb la persona que tenim al seient de davant al tren, tot quedant-nos sense saber-ho. Tan fàcil que seria portar l'enganxina iTalk! És una llàstima, no?


Daniel Valls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada