1 de juny del 2008

Mots universals i llengües escadusseres


Si l’escola pogués ser més un indret de llibertat i universalisme que una "ménagerie" o una zona de relax per a jugadors de consola compulsius, l’etimologia hi tindria, de ben segur, un paper central. Per què? Perquè l’etimologia ens fa a tots iguals davant de nosaltres mateixos i ens ensenya que indefectiblement sota la cota de malla i l’ornamentada bragueta tots portem el mateix tapall; si és que en portem... Què succeeix a resultes d’això? Ras i curt, que el poder cobeja ornades braguetes, parades genitals i no pas tapalls, i doncs malauradament l’etimologia no pot tenir, en general, gaire futur. Rarament farà un best-seller la veritat, ja ho sabem. 

A mi, per ser franc, sense caure de nou volgudament en un gal·licisme, m’interessa més l’etimologia "terrorista", és a dir, aquella de què les llengües menystingudes es poden servir quan volen demostrar tot el que les llengües ufanes i llustroses els deuen. No cal dir-ho, és un exercici banal i del tot anodí; anomenar-ho "terrorisme" és ja d’alguna manera cometre un acte de suprema ingenuïtat cultural.

Quan penso, per exemple, que la paraula "orgull" entrà al castellà i encara no n’ha sortit..., m’afligeixo moltíssim. La paraula anglesa "proud" i la nostrada "prou" tenen el mateix origen. Val a dir, l’una cosa és donar i l’altra és rebre. Els anglesos quan surten al carrer encara porten una "cota", "coat", i no se n’avergonyeixen pas, són líders; i quin anglès pensa en el català quan pronuncia la paraula "parade"? Al Tirant lo Blanc els exèrcits abans d’entrar en batalla fan “parades”. A l’inici, he fet servir el mot "ménagerie", aplicat a la nostra manyaga "canalla". I, fet i fet, el mot "mainada" no li és etimològicament equivalent? 

Segona moral, tots plegats som iguals independentment del país en què visquem, normalment tots ignorem les etimologies, i així els perversos de l’aïllament unitari van campant. Potser, no hauríem de ser tan correctes políticament parlant. 


Ramon Rius

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada